Kruiden

Onze kruiden staan in de winterstalling; weer leverbaar vanaf 1 maart 2020

U kan in deze webshop de bestelling laten thuisbezorgen, maar u kunt ook bij ons in Zeist komen halen. U kunt bij het afronden van uw bestelling aangeven of u komt halen, of dat wij bezorgen. Ook kan u bij halen aangeven dat u betaalt bij ons aan de kassa in Zeist. U kunt Abbings Buitenhof bezoeken van maandag tot en met zaterdag. Van 09:00 uur tot 18:00 uur (zaterdag tot 17:00 uur). Odijkerweg 132, Zeist

Artikelen 1 tot 24 van 28 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  • Agastache foeniculum

    Dropplant

    Dit is nu zo'n plant, die u beslist in uw border moet opnemen. Bloeit eindeloos door, trekt bijen aan en verveelt nooit. Een dikke aanrader!
     
    • Dropplant ook wel bekend als anijsnetel is een vaste plant die redelijk winterhard is en wordt 50 tot 150 cm hoog.
    • Doet het goed als borderplant in de tuin of pot, maar ook in de kruidentuin kent de dropplant een opmars. Als er te veel meststoffen in de grond zit, zal weinig bloei het gevolg zijn.
    • Aan het begin van de zomer bloeit hij prachtig met prachtige paarse bloemen en wordt hij volop bezocht door bijen en vlinders.
    • De bladeren, waarvan de geur een mengeling is van anijs en drop, kunnen het hele seizoen worden geoogst, het jonge blad is het lekkerst. De bladeren niet mee koken, kort verhitten kan wel.
    • Dropplant is goed te gebruiken in salades en in thee. De bladeren houden lang de aromatische geur vast en zijn daarom ook zeer geschikt voor potpourri

     

    Meer info
  • Allium schoenoprasum

    Bieslook

    ALLIUM SCHOENOPRASUM

    • toelichting: Bieslook is een meerjarige plant die er ""grasachtig"" uitziet.
    • Bieslook staat het liefst op een plaatsje in de half schaduw en in voldoende vochtige grond.
    • De planten kunnen zowel in de koude kas als in de vollegrond geteeld worden, maar doen het ook uitstekend in potten.
    • Bij het aanplanten van jonge bieslook zijn de stengels het eerste jaar veel dunner dan een meerjarig gewas.
    • Bieslook kan meermalen geoogst worden, snij (oogst) de bieslook dan niet te dicht bij de grond af, want dan blijven de groeipunten nog intact.
    • Bieslook onttrekt veel voeding uit de grond, dus bij een meerjarige teelt dit jaarlijks aanvullen (liefst organische mest).
    • Is een van de bekendste keuken kruiden en geeft de bekende milde uiensmaak aan velerlei gerechten.
    • Te gebruiken in: soepen, salades, sauzen en in velerlei vis en vleesgerechten.
    Meer info
  • Angelica archangelica

    Engelwortel Groenachtig wit, in schermen; bladeren 2-3 maal geveerd, groen Meer info
  • Armoracia rusticana

    Mierikswortel Vaste plant, scherp smakende wortels, geraspt in sauzen, kruidenboters, andere gerechten. Meer info
  • Artemisia abrotanum

    Citroenkruid Licht geelgroen; bladeren grijsgroen. Citroenkruid wordt tegenwoordig niet meer algemeen in de keuken gebruikt. In de Middeleeuwen werden vette gerechten gekruid met het citroenkruid net zo als tegenwoordig met de bijvoet gebeurt. De scheuten ruiken en smaken naar cola, waardoor deze plant ook wel de "Coca Cola-struik" genoemd wordt. De bladeren smaken bitter. Meer info
  • Artemisia absinthium

    Absint Aan de knoppen van absint alsem wordt vanouds een geneeskrachtige werking toegeschreven. Het bittere aftreksel van deze knoppen vormt een belangrijk bestanddeel van de dranken vermout en (klassieke) absint. De smaakstoffen die daarbij een rol spelen zijn absinthine en het naar menthol ruikende terpeen thujon. Meer info
  • Artemisia dracunculus

    • toelichting: Dragon is een overblijvend kruid, maar kan niet zo goed tegen vorst, afdekken met doek of een flinke laag bladeren voorkomt dat hij bevriest.
    • Is ook zeer goed te kweken op het terras in potten of bakken, maar een goede ontwatering is dan wel erg belangrijk.
    • De plant bloeit met kleine, witte bloempjes. De takjes kunnen continu worden geoogst, maar de smaak is het beste bij het begin van de bloeitijd.
    • Let erop, dat de steeltjes niet te kort (tot max. 10 cm boven de grond) worden afgeknipt, anders vertraagd en bemoeilijkt dit de teruggroei.
    • Dragon wordt vooral gebruikt in kip- en eiergerechten, salades, mosterd en vinaigrettes, maar ook kan er dragonazijn van worden gemaakt of smaakt worden gebracht aan boter.
    • Bij een zoutloos dieet is dragon een aangenaam alternatief, gezien de pittige, zurige smaak.
    Meer info
  • Chamaemelum nobile

    Roomse kamille Groenblijvende plant, fijn geveerde bladeren met appelgeur, zodevormende kruipende wortelstok, witte bloemen met een gouden, kegelvormig hart. Meer info
  • Cynara scolymus

    Artisjok Bladeren veerspletig; bloemhoofdjes zeer groot; bloembodem eetbaar Meer info
  • Foeniculum vulgare 'Purpureum'

    Venkel Jonge bladeren diep purperbruin (in de volle zon) Meer info
  • Galium odoratum

    Lieve vrouwebedstro Bloeit met witte kleine bloemen. Meer info
  • Hyssopus officinalis

    Hyssop Vaste plant, topjes en blaadjes voor de bloei plukken. Lekker in sauzen, vleesgerechten en salades. Bloeit blauwpaars; bladeren lancetvormig. Meer info
  • Levisticum officinale

    Maggi Vaste plant, blad in soepen, vleesgerechten. sauzen en bij gevogelte. Spaarzaam gebruiken, geelgroen, bladeren dubbel geveerd Meer info
  • Melissa officinalis

    Citroenmelisse

    MELISSA OFFICINALIS

    citroenmelisse is een meerjarige bijen- en vlinder plant. (bloeitijd juli-augustus) De plant stelt niet al te veel eisen aan de grond en kan dus op veel plaatsen geplant worden, ook in potten doet citroenmelisse het goed. De sterke citroengeur en smaak is goed te combineren in verschillende vis- en vleesgerechten en daarnaast in thee (ijs) desserts en garnering. Ook in sausen komt de citroenmelisse veelal goed tot zijn recht. En als er in een recept om geraspte citroenschil wordt gevraagd kan dit met succes vervangen worden door gehakte citroenmelisse blaadjes.

    Meer info
  • Mentha piperita

    Munt Vaste plant, bloeit lila; bladeren sterk naar pepermunt riekend Meer info
  • Mentha spicata 'Crispa'

    Kruizemunt Vaste plant, voor in de thee werkt kalmerend er slaapverwekkend. Bloeit lila, bladeren gekroesd Meer info
  • Myrrhis odorata

    Kruizemunt Vaste plant, voor in de thee werkt kalmerend er slaapverwekkend. Bloeit lila, bladeren gekroesd Meer info
  • Origanum vulgare

    Majoraan, Marjolein Vaste plant purperroze bloem, heeft een intens aroma, past uitstekend bij, aardappelgerechten, zuurkool, vlees en gevogelte en in tomatensaus. Meer info
  • Rosmarinus officinalis

    • Rozemarijn is een overblijvende, wintergroene plant die tegen de vorst beschermd moet worden.
    • Rozemarijn doet het goed op lichte, zanderige kalkrijke grond. Ook in potten of bakken wil de rozemarijn het goed doen, maar blijven dan wel wat korter dan in de volle grond.
    • De planten staan graag in de zon met enige beschutting.
    • Rozemarijn blaadjes en (jonge) takjes kunnen veelvuldig worden geknipt en vers of gedroogd in allerlei gerechten worden gebruikt.
    • Het is een veel gebruikt kruid in de mediterrane keuken en als marinade van sterk gekruide vis en veel wild soorten, maar ook alledaagse vlees gerechten krijgen een goede smaak van rozemarijn.
    Meer info
  • Rosmarinus officinalis 'Capri'

    • Rozemarijn is een overblijvende, wintergroene plant die tegen de vorst beschermd moet worden.
    • Rozemarijn doet het goed op lichte, zanderige kalkrijke grond. Ook in potten of bakken wil de rozemarijn het goed doen, maar blijven dan wel wat korter dan in de volle grond.
    • De planten staan graag in de zon met enige beschutting.
    • Rozemarijn blaadjes en (jonge) takjes kunnen veelvuldig worden geknipt en vers of gedroogd in allerlei gerechten worden gebruikt.
    • Het is een veel gebruikt kruid in de mediterrane keuken en als marinade van sterk gekruide vis en veel wild soorten, maar ook alledaagse vlees gerechten krijgen een goede smaak van rozemarijn.
    Meer info
  • Ruta graveolens

    Wijnruit Vaste plant, gedroogd blad in soepen en sauzen vlees- en eiergerechten. Aparte, wat bittere smaak. Bloeit geelgroen; bladeren blauwgroen Meer info
  • Ruta graveolens 'Jackman's Blue'

    Wijnruit Vaste plant, gedroogd blad in soepen en sauzen vlees- en eiergerechten. Aparte, wat bittere smaak. Bloeit geelgroen; Bladeren opvallend blauw Meer info
  • Salvia officinalis

    Salie Vaste plant, blad bij varkensvlees, vis, in sauzen, kruidenboters, bij tomaten, bloeit violetlila; bladeren witgrijs behaard Meer info

Artikelen 1 tot 24 van 28 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2