Kruiden
Onze kruiden staan in de winterstalling; weer leverbaar vanaf 1 maart 2020
U kan in deze webshop de bestelling laten thuisbezorgen, maar u kunt ook bij ons in Zeist komen halen. U kunt bij het afronden van uw bestelling aangeven of u komt halen, of dat wij bezorgen. Ook kan u bij halen aangeven dat u betaalt bij ons aan de kassa in Zeist. U kunt Abbings Buitenhof bezoeken van maandag tot en met zaterdag. Van 09:00 uur tot 18:00 uur (zaterdag tot 17:00 uur). Odijkerweg 132, Zeist
-
Artemisia abrotanum
Citroenkruid Licht geelgroen; bladeren grijsgroen. Citroenkruid wordt tegenwoordig niet meer algemeen in de keuken gebruikt. In de Middeleeuwen werden vette gerechten gekruid met het citroenkruid net zo als tegenwoordig met de bijvoet gebeurt. De scheuten ruiken en smaken naar cola, waardoor deze plant ook wel de "Coca Cola-struik" genoemd wordt. De bladeren smaken bitter. Meer info -
Cynara scolymus
Artisjok Bladeren veerspletig; bloemhoofdjes zeer groot; bloembodem eetbaar Meer info -
Ruta graveolens
Wijnruit Vaste plant, gedroogd blad in soepen en sauzen vlees- en eiergerechten. Aparte, wat bittere smaak. Bloeit geelgroen; bladeren blauwgroen Meer info -
Ruta graveolens 'Jackman's Blue'
Wijnruit Vaste plant, gedroogd blad in soepen en sauzen vlees- en eiergerechten. Aparte, wat bittere smaak. Bloeit geelgroen; Bladeren opvallend blauw Meer info -
Salvia officinalis
Salie Vaste plant, blad bij varkensvlees, vis, in sauzen, kruidenboters, bij tomaten, bloeit violetlila; bladeren witgrijs behaard Meer info -
Satureja montana
Bonenkruid Vaste plant, bij tuinbonen. Kan in de winter geoogst worden. Bloeit wit met violetkleurige bovenlip. Meer info -
Thymus vulgaris
Thijm
THYMUS VULGARIs
- toelichting: Tijm is een overblijvend sterk geurend kruid welke het liefst op een zonnige plaats staat in een zanderige, kalkrijke en goed water doorlatende grond.
- Tijm laat zich ook goed in potten en bloembakken telen en bloeit van juni t/m augustus, de bloemen lokken bijen.
- Gebruik verse tijm voorzichtig, omdat het een sterke smaak geeft.
- Fijngehakte bebladerde stengeltjes gebruiken bij vlees en visgerechten, bij visgerechten is de citroentijm variant nog lekkerder.
- In kleine hoeveelheden is tijm ook goed bruikbaar als toekruid in diverse kool gerechten en salades.
- Tijm als thee of als siroop (thee met honing als toevoeging) werkt goed tegen verkoudheid, keelpijn en hoestbuien.
-
Thymus vulgaris 'Compactus'
Thijm Struikje met sterke geur, gedroogd en vers in allerlei gerechten, ook in rauwkost. Bloemen lichtlila tot wit; bladeren klein. Meer info